De Aangifte (CS46)

De Aangifte

Er zijn van die dagen dat je overal tegen aan loopt en mank raakt van de vondsten die er zijn maar de laatste tijd is het even rustig voor de losse zaken. Zuid-Afrika is nog steeds goed voor 1 of meerdere vondsten per blad en zo ook voor dit fragment uit een paspoort dat is afgestempeld op 6 juli 1956 in het Zuid-Afrikaanse Consulaat te Hamburg. De middelste zegel heeft een datumfout onder de hals van George VI. De serie komt voor met de data “46” (heel klein) t/m 52 (rest 2x zo groot). Normaliter is dit een “49” maar nu is er een “45” te zien. Dit fragment met fout is bij toeval ontdekt. 

Consulaire zegels van verschillende series; de middelste met datumfout.

Gaan we verder met wat Ebay de afgelopen tijd heeft gebracht: een zegel van Nigeria voor gebruik als inkomstenbelasting in Oost Nigeria was met opdrukwaarde “two shillings sixpence” nog niet in de huidige Barefoot vermeld. Hoewel inmiddels door anderen gemeld zou de cataloguswaarde ca. £20-25 worden. De zegel bracht echter al $ 62,60 op ofwel meer dan £32.

nieuwe waarde voor de serie inkomstenbelasting van 1953.

Ook doken er enige tijd geleden proeven op van plakzegels van Nederlands-Indië. De kleuren van links naar rechts zijn: paars; okergeel; grijsblauw en olijfgroen. We weten dat de winnende kleur okergeel is geworden. Dit setje bracht meer dan $ 150,- op.

kleurproeven van serie 1945(?) uit Nederlands-Indië.

Een ander uitzonderlijk iets was een paspoort uit Italië waarin o.a. deze consulaatzegel in voorkwam. In het werk van Magistris (2004/06) staat deze zegel voor € 50,- te boek. Misschien discutabel maar in een paspoort bracht het toch nog $ 256,- op!

Consulaire belastingzegel van Italië uit serie 1956.

Uit Griekenland en omgeving werd deze Ottomaanse belastingzegel van 5 para van de religieuze rechtbank aangeboden met overdruk van 5 Grossia voor gebruik als Grieks gebied in Oost Tracië. De nieuwe CD van McDonald noteert deze zegel uit 1920 voor $ 45,- maar ging voor $ 156,50 naar een andere eigenaar!

Oost Tracië: 5 Grossia op 5 para religieuze rechtbankzegel uit 1920.

We blijven in de buurt met deze zegels voor de Griekse gemeenschap in Alexandrië. Er is al eens eerder een zegel aangeboden van deze gemeenschap maar deze zijn later uitgegeven. De 3 zegels werden voor $ 33,23 ingezet maar vonden geen koper. Ook het startbod met $ 18,- is nog geen succes.

Griekse gemeenschap Alexandrië uit 1957 en 1959.

Tenslotte van Ebay ook in oktober deze Specimen opdrukken op hoge waarden voor Proportionele belastingzegels van het Ottomaanse rijk uit 1899. Zie ook het werk van McDonald voor Turkije. Voor Specimen zegels bestaan vaak geen noteringen. De normale zegels van 90; 300 en 350 Piaster staan (in 1990) voor $ 5,- ; $ 20,- en $ 40,-. De 300 Piaster had geen gom en was dun over een strook van ca 5 x 25 mm. De 350 Piaster was met gom. Vandaag de dag waren ze goed voor resp. $ 37,- ; $ 66,- en $ 84,-. Wat later was er de contradictie met een gewone gebruikte 500 Piaster van dezelfde serie die voor minder dan $ 5,- werd verkocht!

Ottomaanse proportionele belastingzegels uit 1899.

Bij andere veilingen duiken ook wel eens aparte dingen op. Zo ook deze brief van Kreta die voorzien is van een provisionele belastingzegel uit 1899. De brief is in 1900 verstuurd maar onderschept door de posterijen en voorzien van een port-aanduiding. De brief werd ingezet bij Karamitsos op € 100,- maar werd op € 280,- afgehamerd!

Lokaal verzonden brief op Kreta met strafport (T-driehoek) en fiscaal stempel!

Op de website van Delcampe is de keuze behoorlijk uitgebreid geworden en er is een betere zoekmachine. Hier bijvoorbeeld van Portugal het zgn. autovignet dat ieder jaar diende te worden aangeschaft. Prijzen starten vaak hoger als op Ebay en dit dokument en andere staan te koop voor € 24,-.

Autovignet 1997 uit Portugal voor een auto uit categorie J.

Tenslotte kwam Peter Huuksloot nog op de valreep met een nieuwe vondst uit België. Het is een etalagemodel voor een tabaksmerk. Om dit te mogen doen is d.m.v. een speciale strip “ETALAGE” van 5 centimes aangebracht. Zoals Peter mij vertelde is in de catalogi van Panhuyzen en Barefoot alleen de 1 centime bekend. Zouden er dan nog andere waarden kunnen bestaan?

Strookje ETALAGE 5c in zwartblauw.
Tagged

Geef een reactie