Ken uw gemeentelijke zegels: Venlo

Gemeentes

Op verzoek bij een bijeenkomst de behandeling van de gemeente Venlo, waar ik een hele kluif aan heb gehad dit een beetje op papier te zetten. Venlo is inmiddels een samenvoeging geworden met de gemeenten Blerick (1940); Belfeld en Tegelen in het jaar 2001 en in het jaar 2010 werd daar de gemeente Arcen en Velden nog eens aan toegevoegd. Ook meldt mijn database grensmutaties met de gemeenten van Maasbree en Sevenum. 

Ook Venlo heeft een geschiedenis die terugvoert tot in de Romeinse tijd. Een exactere datering van het ontstaan is niet bekend. Het nabijgelegen Blerick had toen een eigen garnizoen en de rol van Venlo bleef in die tijd minimaal. Na de Romeinse tijd ontwikkelde de plaats zich en kreeg het in 1343 stadsrechten. In de Franse tijd zijn er samenvoegingen geweest met Belfeld en Beesel maar na de Franse Tijd werd deze herindeling weer teruggedraaid.

Om woonruimte te krijgen zijn diverse pogingen gedaan om Blerick met zijn gronden te annexeren. Dit begon al vanaf het einde van de 19e eeuw. Na diverse pogingen en ontwikkelingen werd dit op 1 oktober 1940 alsnog een feit. Recentere herindelingen volgden met de toevoeging van de gemeenten Tegelen en Belfeld (2001) en recent nog de gemeente Arcen en Velden (2010) Nu is Venlo qua oppervlak de grootste van de provincie Limburg en qua inwoners na Maastricht de grootste gemeente.

De rest van dit artikel is alleen voor leden zichtbaar. Al lid? Ga naar de login voor leden.
Tagged

Geef een reactie